Werkgeluk moet de normaalste zaak van de wereld zijn

LICHTAART – Griet Deca (40) uit Lichtaart is een erg gelukkige vrouw. Deze Chief Happiness doet niets anders dan mensen helpen zoeken naar hun werkgeluk. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze genomineerd is als NN Gelukspersoonlijkheid van het jaar. 

Griet Deca is erg blij met de nominatie. “Ik was al blij geweest met wat positieve feedback op de kandidatuurstelling, maar tot de top 3 verkozen worden is fenomenaal!”, reageert een erg gelukkige Chief Happiness. Het was haar business partner Kim Hilgert, met wie ze het bedrijf Tryangle oprichtte, die haar voorstelde om zich kandidaat te stellen voor de NN Gelukspersoonlijkheid van het jaar 2019. Intussen is er bij Tryangle een heel team actief om mensen op weg te zetten naar werkgeluk. Ze lanceerden vorig jaar de Week van het Werkgeluk. Dit jaar vindt die plaats van 23 tot 27 september. “Het is onze missie om van werkgeluk de normaalste zaak van de wereld te maken. Nog al te vaak wordt er in bedrijven lacherig over gedaan, terwijl dit anno 2019 niet meer zou mogen.”

Volgens Deca is het vinden van werkgeluk dé sleutel om een burn-out voor te blijven. “Ik ben lange tijd actief geweest in de communicatie, maar merkte daar dat stress heel veel kapot maakt. Daarom ben ik me erin gaan verdiepen en heb een opleiding tot stress- en burn-out coach gevolgd. Een grote teleurstelling was het toen bleek dat ik enkel een job had als mensen ziek waren, als ze al een burn-out hadden.”

Sleutel tegen burn-out

Deca kon het daar niet bij laten en trok de grens over. “In Nederland bestaat de opleiding “werkgelukdeskundige”. Het staat zelfs in de top 5 van jobs van de toekomst. Ze kijken op een positieve manier naar hetzelfde fenomeen. Ze geven er mensen tools om in hun kracht te kunnen blijven. In Denemarken gaan ze nog een stap verder. Daar streven ze ernaar om als maatschappij ervoor te zorgen dat burn-outs geen issue meer zijn, door tijdig in te grijpen.”

Dit kan door op zoek te gaan naar werkgeluk. “Dat is een erg realistisch fenomeen. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid. Heel vaak wordt de oorzaak afgeschoven op de collega’s of de werkgever, maar zelf heb je er ook een aandeel in. Wat kan je zelf doen, hoe kan je zelf zorgen voor je eigen werkgeluk?”

Griet Deca voegde 3 jaar geleden zelf de daad bij het woord. “Ik heb altijd deeltijds gewerkt voor de overheid en deeltijds als zelfstandige. Geen evidente combinatie. Het heeft me 1.5 jaar gekost om uit die gouden kooi te stappen. Ik heb daarvoor zekerheid en veiligheid opgegeven door volledig zelfstandig te gaan werken, maar ik kreeg er meer werkgeluk voor in de plaats.” Dat geluk kan nog groter worden als u stemt voor Griet op www.gelukkigebelgen.be