Werken aan Werkgeluk

Werken aan werkgeluk

Werkgeluk krijgt vandaag in België meer en meer aandacht. Dat is goed nieuws want we hinken flink achterop als we naar werkgeluk in Scandinavië of Nederland kijken bijvoorbeeld.

Tegelijk schuilt er ook een risico in de groeiende populariteit. Werkgeluk durft immers wel eens versleten worden voor een zweverige lege doos. Werkgeluk zoals Kim Hilgert en Griet Deca, co-founders van Tryangle het zien, staat mijlenver af van oppervlakkige fabeltjes. Sterker nog: duurzaam werkgeluk stoelt op een uitgebreide wetenschap die verankerd zit in de positieve psychologie, de arbeidspsychologie en de economie.

Maar wat draagt nu concreet bij tot ons werkgeluk? En wat kunnen we zelf doen? In dit boek ontdek je waar het écht om draait en krijg je tal van voorbeelden ter inspiratie om zelf werk te maken van duurzaam werkgeluk.

Waarom een werkgelukbeleid?

Duurzaam werkgeluk biedt de unieke kans om te realiseren wat welzijn op het werk graag wil, maar niet altijd bereikt: preventie. Het is essentieel te weten wat werkgeluk precies is, wanneer je eraan werkt, met wie en in welke omstandigheden om dankzij duurzaam werkgeluk alle toegedichte voordelen effectief te kunnen realiseren. 

Het doel van dit boek is om jou als preventieadviseur, als HR-professional, als leidinggevende, als zaakvoerder, als manager of als geïnteresseerde in werkgeluk inspiratie, kader, inzichten, voorbeelden, argumenten en technieken te bieden. 

Er is immers veel te vertellen over werkgeluk. De onderwerpen in dit boek zochten we zorgvuldig uit met veel zin voor realiteit en aandacht voor concrete toepassingen binnen een organisatie, om de lezer een praktische handleiding te bieden om met werkgeluk (verder) aan de slag te gaan.

Er bestaan sinds kort veel publicaties rond werkgeluk. Gelukkig maar. Werkgeluksdeskundige staat in Nederland dan ook al in de top 10 van de ‘beroepen van de toekomst’. In het besef dat een derde van de werknemers zegt zich niet gelukkig te voelen op zijn werk en dat (ook in Coronatijden) nauwelijks de helft van de bedrijven enig initiatief neemt op dit vlak, zijn dergelijke publicaties niet alleen welkom maar vooral ook broodnodig.

Het boek ‘Werken aan Werkgeluk’ van Kim Hilgert en Griet Deca schiet in het aanbod sterk naar boven. De auteurs spreken en schrijven vanuit jarenlange ervaring. Hun voorbeelden zijn bijzonder herkenbaar. En hun aanpak werkt. Het boek is een basiswerk dat in heldere taal, zonder ooit zweverig te worden, de essentie van werkgeluk samenvat, zowel in theorie als op de werkvloer. Zo wordt het inzichtelijk en haalbaar om te bouwen aan een bedrijfsstrategie die een goede voedingsbodem vormt voor een bedrijfscultuur waar iedereen zich goed bij voelt. De auteurs nemen je mee van ‘job satisfaction’ via verbinding, mindset, well-being en engagement naar een gedeelde ervaring die we ‘happiness at work’ kunnen noemen.

In praktische stappen nemen ze ons mee van wat, waarom, met wie, wanneer en hoe naar de praktijk van elke dag. Wie het leest, krijgt meteen zin én tools om (meer) werk te maken van authentiek werkgeluk. En daar kunnen we met z’n allen alleen maar beter en … gelukkiger van worden.
Leo Bormans
Onderzoeker en auteur van internationale bestsellers als ‘The World Book of Hope’ en ‘The World Book of Happiness’.
Boek Van Welvaart naar Werkgeluk

Van welvaart naar werkgeluk

Onder druk van de queeste naar welvaart en de ethos van hard werken, werden overwerkte mensen massaal ziek. Er ontstond een gezond besef dat het zo niet verder kon en er kwam steeds meer aandacht voor welzijn. Welzijn op het werk werd opgenomen in de wetgeving en bij bedrijven werd geschreven aan een welzijnsbeleid. Om welzijn uit de taboesfeer te halen, is er iets meer nodig. Momenteel zitten we op het kantelpunt van welzijn naar werkgeluk, een bijzondere transformatie die logisch voortvloeit uit wat voorafging. 

Griet Deca neemt je op sleeptouw door een boeiende wereld in volle verandering op basis van de kennis en inzichten uit haar bijna twintigjarige carrière als bedrijfstrainer. Ze biedt handvaten voor houvast op de cakewalk van feiten, anekdotes en theorieën zodat de huidige (onder)stromen die gezondheid op de werkvloer met zich mee zouden kunnen brengen alle kans op slagen krijgen. 

"Dit boek verhaalt, versterkt, illustreert en inspireert. Wat Griet vertelt is gedragen door ervaring, verontwaardiging, engagement en hoop. Een inspirerend verhaal met veel inzichten waar een mens iets mee kan. Het vormt een mooie basis voor wie verder wil en eindelijk eens werk wil maken van werkgeluk."
Leo Bormans
Auteur The World Book of Happiness​
Van welvaart naar werkgeluk
Van welvaart naar werkgeluk
"We zijn in ons leven meer dan 4 miljoen minuten op het werk en spenderen meer tijd op het werk dan met onze partner en onze kinderen. Wie geen leuk werk heeft, is vaak geen leuk mens. Het kost je energie, je bent dan niet de meest inspirerende collega, je klanten voelen dit, je gaat leeg naar huis waar je dan ook meestal niet de meest levenslustige partner, moeder, vader, enz.. bent. Het kan anders!
In dit boek voel ik dezelfde visie en missie van Tryangle en Passion for Work: Héél veel mensen inspireren om hun droomleven of droombedrijf te realiseren zodat werkgeluk common sense wordt!!"
Katrin Van de Water over boek van Welvaart naar Werkgeluk
Katrin Van De Water
Zaakvoerster Passion for Work
"Ik heb het boek in één ruk uitgelezen! Hoe Griet onderzoek en praktijk afwisselt met de nodige anekdotes is tof om te lezen. Het maakt deze materie toegankelijk voor een heel breed publiek.
En het is meer dan duidelijk dat er werk aan de winkel is in zovele bedrijven.
Griet toont zowel een diepe overtuiging voor het zinvolle werk dat ze levert als haar expertise. Ook voor mezelf was het een eyeopener: Dankzij het boek besef ik dat de nodige zelfzorg te snel wordt vergeten."
Hilde Desmet
Auteur "Kilo's Tranen"
Van welvaart naar werkgeluk
Van welvaart naar werkgeluk
"Een goed informatief en duidelijk boek welk inzicht geeft in een nobel streven voor #werkgeluk!"​
Jeroen de Voogd over boek van Welvaart naar Werkgeluk
Jeroen de Voogd
Country Manager BeNeLux WD-40.be
Ik heb het boek in één dag uitgelezen nadat ik Griet hoorde spreken in Brussel.
Interessant! En heel herkenbaar!
Linda Vandevelde
HR Director Value Retail (Maasmechelen Village)
Van welvaart naar werkgeluk
Van welvaart naar werkgeluk
"Informatief, plezant, leesbaar voor iedereen met interesse voor wat de gevolgen zijn van de nieuwe wereld van het werken op het werkgeluk van de mens. De nieuwe wereld bulkt namelijk van de mogelijkheden om als mens medewerker te zijn, of andersom.
En toch is de business pain in deze sterk veranderende arbeidsomstandigheden enorm: vele gemotiveerde, geïnspireerde en getalenteerde mensen vallen uit met een burn-out!"
Anoniem
Lezer "Van Welvaart naar Werkgeluk"