Investeren in werkgeluk

Het Laatste Nieuws vroeg me of ik wilde getuigen over mijn financiële situatie. In de rubriek “Mijn Geld” nodigen ze steeds iemand uit om zijn of haar inkomsten en uitgaven uit de doeken te doen.
Het topic blijkt echter een ferm taboe te zijn. Als Chief Happiness zet ik me dagelijks in voor het welzijn van de (werk)mens en financieel welzijn maakt
daar integraal deel van uit. Ondanks de vele bewonderende reacties “dat ik daar zo open over durf te praten”, vind ik het dus niet meer dan normaal om dit
taboe te helpen bespreekbaar maken.

Het taboe doorprikken is belangrijk, maar ik wil graag verder gaan. Als Chief Happiness werk ik dagelijks met en voor bedrijven rond werkgeluk. Onderzoek wijst uit dat werkgeluk niet enkel in het voordeel van de medewerkers (en de klanten!) is, maar ook de aandelenwaarde van het bedrijf de hoogte in duwt. Hoewel ik zoiets met de glimlach lees, vraag ik me natuurlijk af of dit ook werkelijk klopt.

En zoals het bij Tryangle de gewoonte is, wil ik het antwoord niet (enkel) in theorie ontdekken, maar in de praktijk. De theorie laat er alvast geen twijfel over bestaan.

Reeds in 2015 rapporteerde onderzoek van Glassdoor, een online website voor de beoordeling van vacatures, het volgende: Bedrijven die door hun werknemers hoog worden gewaardeerd, presteren 122 procentpunten beter dan de S&P 500. Ter vergelijking: bedrijven die door hun werknemers laag worden beoordeeld, presteren 29,5% onder de S&P 500.

Volgens leiderschapsgoeroe John Maxwell toont een crisis de ware aard van mensen en organisaties. De coronacrisis liegt er niet om volgens onderzoek van Great Place to Work: Je werknemers goed behandelen leidde tot hogere aandelenkoersen tijdens de pandemie. De 100 beste werkplekken deden het
in 2020 16,5% beter dan de bredere markt, met een rendement van 37,4% vergeleken met een rendement van 20,9% voor de Russell 3000® Index – de
breedste benchmarkindex voor Amerikaanse aandelen. 

Ik besloot de proef op de som te nemen en waagde me voorzichtig op de beurs. In het midden van een berenmarkt want de economie zat na corona in een neerwaartse trend. Op een klein jaar tijd noteer ik de volgende winsten en verliezen in de aandelen waarin ik geïnvesteerd heb:

Netflix

+41,02%

Nvidia

-29,07%

Southwest Airlines

-14,34%

Starbucks

+4,72%

Paylocity Holding

+12,61%

Walt Disney

-17,40%

Gemiddeld

-2,46%

Zie ik je daar denken “mmm, verlies geleden?” Klopt! Maar als je kijkt naar de evolutie van de S&P500 over dezelfde periode, dan noteer ik -10,71%. Dat is een opmerkelijk steviger verlies dan wat ik met mijn investering in werkgelukkige bedrijf laat optekenen. Bovendien ben ik een beginnend belegger – reeds veel geleerd, maar nog zoveel meer op te steken!

 

Ik durf dan ook voorzichtig te besluiten dat niet enkel de medewerker, de klant én het bedrijf wint bij werkgeluk, maar ook de investeerder.