Brown-out: chroniek van een aangekondigde burn-out

Franz Kafka schreef: “Men ziet de zon langzaam ondergaan en toch schrikt men wanneer het plots donker is.” Deze zin vat de kern van zij die “plots” geconfronteerd worden met een burn-out. Velen van hen zeggen dat ze het niet voelden aankomen en dan ook geweldig verrast onderuit gingen. Raar nochtans, want een burn-out ontwikkel je niet van vandaag op morgen.

What the heck is brown-out?

Voor je in een burn-out belandt, raak je verstrikt in een brown-out. Een brown-out?! Nog nooit van gehoord! Als deze uitspraak wel eens de jouwe zou kunnen zijn, dan werk je meer dan waarschijnlijk niet in de elektriciteitsbranche want daar hebben de bedrijfspsychologen de term aan ontleend.

Op eletrotechnisch vlak verwijst de term “brown-out” naar een spanningsdip in het elektriciteitsnet met als gevolg een lichte stroompanne. En laat het woordje “lichte” nu net de grote uitdaging zijn wanneer we de brown-out vertalen naar de werkvloer: een brown-out komt slechts subtiel tot uiting en is daardoor een miskend, maar veelvoorkomend probleem.

In 2015 reeds bleek bij een Amerikaans onderzoek dat 5% van de 1000 onderzochte managers een burn-out had terwijl 40% aan brown-out leed. De typische symptomen van brown-out zijn zeer herkenbaar als je de meestvoorkomende klachten kent van burn-out of bore-out: futloosheid, demotivatie, een gevoel van zinloosheid, fysieke uitputting, spijsverterings- en slaapstoornissen, … .

Oorzaken van brown-out

De grootste boosdoeners die kunnen leiden tot een brown-out zijn zinloze taken en een kloof tussen de persoonlijke waarden en het werk. De meeste brown-outs vind je bij hooggediplomeerde starters die onder hun niveau werken en bij werknemers die in een “gouden kooi” zijn beland vol zinloze routine en met slechts weinig uitdaging. Natuurlijk is elk individu anders, maar – zonder te willen veralgemenen – de generatie van de millenials die zeer veel belang hechten aan “purpose”, zingeving, in hun job loopt een verhoogd risico op een brown-out.

Cijfers

Onderzoek vanuit allerlei hoeken toont aan dat de situatie ernstiger wordt:

  • 64% van de ondervraagde werknemers ervaart stress op het werk, 27% heeft meerdere spanningsklachten (Securex 2014)
  • 21% van de 30-40 jarigen voelt zich mentaal uitgeput en 1 op de 5 dertigers vertoont al symptomen van een burn-out (cynisme en minder zelfvertrouwen) (Securex 2017).
  • 1 op 10 voelt zich elke dag slecht omwille van het werk (Agilitas 2018)

Specifiek onderzoek naar werknemersgeluk in België (HIP-Consult, mei 2018) bevestigt deze cijfers jammer genoeg. 1 op 5 werknemers voelt zich moedeloos (21%). De emotie ‘moedeloos’ verwoordt de keerzijde van een blij gevoel. Dit is zeker een signaal dat werknemers hun energie en hun enthousiasme verliezen en een burn-out om de hoek loert. Hun strijdvaardigheid en weerbaarheid verdwijnen stilaan.

Wat als je een brown-out hebt?

Het goede nieuws is dat een brown-out omkeerbaar is. Hiervoor moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet je je in eerste instantie bewust kunnen worden van het feit dat je wel eens aan brown-out zou kunnen leiden. De materie bespreekbaar maken kan enkel helpen en, indien nodig, professionele hulp zoeken bij een gecertifieerde stress- en burn-outcoach.

Tip: download het gratis e-book van Tryangle met 7 manieren en 21 tips die je helpen omgaan met ongezonde stress

Ben je leidinggevende en wil je brown-out tegengaan in je team of organisatie? Kijk dan zeker eens op de website van Tryangle 
en bekijk ons aanbod rond welzijnsinterventies.

Meer weten over brown-out? Lees ook het artikel op jobat.be.