De 3 sterktes van de beer die jouw werkgeluk boosten

Op een winderige woensdagavond bracht de WOW-mobiel van Tryangle mij van assertief Antwerpen naar Limburgs Leopoldsburg. De rit vulde mijn hart met hoop en goesting. Goesting in een gesprek met een dierbare collega en goede vriend die me bij elke ontmoeting inspireert. En ik wist al van bij de begroeting dat dat ook die avond weer het geval zou zijn.

We praatten honderduit over koetjes en kalfjes tot het gesprek ons bij onze grote gemene deler bracht: geluk. Waar ik, in het kader van Tryangle, me vooral verdiep in werkgeluk, trekt mijn gesprekspartner het topic graag open en hij vertelt hoe hij, om zijn horizonten te verruimen en zijn geluk te vergroten, deelgenomen had aan een sjamanistisch ritueel. Dat experiment had hem een heerlijke middag opgeleverd die afgerond werd op een yogamatje vergezeld van de inspirerende visualisatie van een beer. En die visualitie levert mooie inzichten op die ook jouw werkgeluk kunnen vergroten: de 3 Sterktes van de beer. De beer is namelijk speels, sterk en stelt zijn grenzen.

Speels: durf hard werken combineren met fun

Onze katholieke geschiedenis heeft een verplichtende reputatie aan ”werken” gekoppeld. Omdat Eva in de fameuze appel beet, mocht ze samen met loverboy Adam haar ganse leven hard werken om haar zonde recht te zetten. Op slag werd “werk” onlosmakelijk verbonden met “moeten”. Ik herinner me nog goed hoe ik in mijn vorige job als sollicitatiebegeleider geregeld deze vraag kreeg van mijn cursisten: “Moet ik een job zoeken die goed betaalt, eentje die ik goed kan of eentje waarvoor ik de nodige diploma’s voor heb?”. Mijn reactie: “Waarom zoek je geen job die je graag doet?” deed menig wenkbrauw fronsen…

Laat er niet langer twijfel over bestaan: werken mag ook leuk zijn! Als je deze Chief Happiness niet gelooft, onderzoek dan zelf een keertje wanneer de tijd vliegt, welke job je energie geeft zodat je ook nog van een fijne avond kan genieten na je werkdag en in welke omstandigheden je het productiefst uit de hoek komt. Lang voor burn-out een issue was, wist Aristoteles het al: “Pleasure in the job puts perfection in the work.” Laat de speelse beer je dus vooral inspireren om spelenderwijs hard te werken.

Stel je grenzen: durf nee zeggen en je grenzen liefdevol bewaken

De beer beschermt zichzelf en de VIP’s in z’n leven door duidelijk te communiceren wanneer men niet te dichtbij mag komen. Van een waarschuwende blik over grommen tot uithalen – een hele reeks aan communicatieve signalen. Eerlijke constructieve communicatie kan ook ons een heel eind op weg helpen. Waarom trappen we toch telkens weer in dezelfde val? Je hoort jezelf “ja” zeggen op de vraag of je deze extra taak kan opnemen, terwijl je nu al niet weet waar eerst kijken. Je voelt “nee”, je denkt “neen!”, heel je lijf schreeuwt “doe het niet!!” en je mond zegt … “ja”. Op deze manier geef je jezelf een one way ticket naar te veel werk, stress, een kort lontje en dikke miserie op het thuisfront als je deze communicatiestijl langdurig aanhoudt…

Volg het voorbeeld van de beer en bouw aan een communicatieproces dat duidelijk is: als mensen weten waar ze staan en wat ze aan je hebben, dan kunnen ze ook jouw grenzen respecteren. Op die manier kom je in een veel comfortabelere interactie terecht die goed is voor jezelf en voor je gesprekspartner – over een win-win gesproken!

Sterk: de aaibare beer staat in z’n kracht

Enig idee waarom beren zo’n hoge aaibaarheidsfactor hebben terwijl het toch niet direct de grootste knuffelaars zijn? Hun dikke vacht zit er zeker voor iets tussen, maar ook het feit dat we ons als mens met hen kunnen identificeren wanneer ze op hun achterpoten gaan staan en we in onze gedachten hun voorpoten als liefdevolle armen om ons heen voelen slaan. De hartverwarmende knuffel op ons onbewuste netvlies maakt er op slag een troetelbeer van. Nochtans zijn beren zeer krachtig zonder hun aaibare uitstraling te verliezen.

Ook jouw aaibaarheidsfactor mag er zijn en die hoeft niet te verdwijnen wanneer jij in je kracht staat. Ik denk vooral aan coachende leidinggevenden die me vaak de vraag stellen of in hun “aaibare managementstijl” wel ruimte is voor een directieve vorm van communicatie die zich vertaalt in instructie en evaluatie. Tuurlijk wel! Net als de beer kunnen we het beste van beide werelden combineren om zo te komen tot een krachtige interactie waarin tevens zorg gedragen wordt voor de relatie.

Wist je dat de beer, naast de wolf, op de hoogste trede staat als het gaat over macht?” gooide mijn geapprecieerde gesprekspartner me toe. “En dat maakt dat de beer dus in feite maar één vijand heeft in het wild: de wolf. En nu wordt het pas echt sterk: de natuur heeft het zo geregeld dat deze potentiële vijanden respectvol met elkaar omgaan en niet met elkaar in gevecht gaan. Ze dulden elkaar, respecteren elkaars meesterschap en versterken zo elkaars positie als meesters van het dierenrijk.”

Die avond reed ik met een warm hart terug naar huis en de inspiratie voor de tekst die ik net met jou gedeeld heb. De 3 sterktes van de beer hebben me ondertussen al heel wat opgeleverd: good vibes, kracht en rust – 3 factoren die mijn (werk)geluk alleen maar kunnen boosten.